środa, 2 września 2015

Dieta nie musi być droga cz. IV

Witajcie po krótkiej przerwie chciałbym dziś poruszyć temat węglowodanów w diecie.



Patrząc na diety kulturystów widzicie pełno odmian ryżu jak ryż dziki, paraboiled, jaśminowy i wiele innych. Poza tym w oczy rzucają się tony warzyw jak brokuły, inne warzywa strączkowe.

Nie ukrywajmy ale jest to dość drogie wyjście i też mało opłacalne ze względu na warzywa - bo zapychają !

Nie mówię tutaj o tym by warzyw nie spożywać w ogóle ale jednak wybierać takie, które są bogate w witaminy a nie zapychają bez celu żołądka. Jak tu niby robić masę jak non stop żołądek jest zapchany?




Kolejną kontrowersją w ostatnich czasach w dietach jest gluten i wszelkie produkty zbożowe w diecie bogate w gluten. Jak by się tak temu przyjrzeć z bliska to dziś w XXI wieku wszystko co jemy jest w jakiś sposób nie zdrowe więc trzeba podchodzić do żywienia z głową a nie idąc ślepo trendem.


Jak więc dobierać węglowodany w diecie ?

Zacznijmy od tego że na poziomie amatorskim nie ma różnicy między tym czy jemy ryż biały czy ryż paraboiled -  który jest trzy razy droższy.


Ważny jest jeszcze aspekt finansowy bo jeśli nie stać nas choćby na świeże warzywa typu brokuły to rozglądajmy się po promocjach. Zastąpić część warzyw w diecie można także owocami. Fakt faktem szukamy warzyw i owoców z najlepszą zasobnością witamin i najkorzystniejszą ceną na nasz budżet

Uważać trzeba na alergię pokarmowe bo są one jednak istotną częścią odżywiania. Jedną z takich alergii jest choćby nie tolerancja glutenu ! 


Jak sobie wtedy z tym radzić na początku warto zwrócić uwagę na jadłospis i wyeliminować produkty zawierające gluten jak choćby pieczywo, makarony z pszenicy. Jeśli po wyeliminowaniu takich produktów nadal będą występować objawy należy koniecznie zgłosić się do lekarza. Lecz wniosek nasuwa się wtedy jeden ryż musi zostać Twym przyjacielem 

Ogólnie moja rada jest taka by węglowodany w diecie wybierać pod siebie a nie bo tak jest napisane. Tak !  W brew pozorom węglowodany to nie tylko ryż, kasza i  owies.

W diecie warto wybierać węglowodany złożone jak makarony, kasze, ciemne pieczywo a unikać węglowodanów prostych takich jak jasne pieczywo, mąka, owoce karmelizowane, dodatki w postaci syropu glukozowo-fruktuzowego, soja ( ze względu na białko sojowe) oraz wszystkiego co jest napchane cukrem rafinowanym (głównie w słodyczach).

Jakie rodzaje węglowodanów ja spożywam.

Moim ulubionym źródłem węgli są makarony najczęściej z pszenicy durum od czasu do czasu także ciemne makarony ale głównie gdy znajdę na promocjach.

Lubię także pieczywo graham np jako dodatek do jajecznicy


Poza tym sporo węglowodanów w diecie podbija głównie w porze po treningowej takimi produktami jak wafle ryżowe, banany, rodzynki czy cytrusy.

Nie stronie także od dodawania sobie do diety ziemniaków (głównie ze względu na walory smakowe oraz na to że mają odczyn zasadowy)

Inne warzywa, które jadam to głownie pomidory, ogórki czy też papryka. Jak widać nie za ma tu za bardzo miejsca na popularne brokuły

Gdzie w takim razie owies ?

W moim wypadku akurat owies się nie sprawdza ze względu na to że mam mocne problemy gastryczne po nim i nie chodzi tutaj o to że to przez błonnik, U mnie niestety kończy się to przesiedzeniem na tronie czasem nawet 4-5 x po 10 min ! Można rzec że załatwiam się w seriach



Jak więc dostarczam błonnik w diecie ? głównie z innych warzyw jak choćby papryka. Z owoców (jabłka) oraz z źródłem nie tylko błonnika ale i tłuszczy - orzechy włoskie, wiórki kokosowe, migdały 


Co jeszcze warto wiedzieć ?
Warto wiedzieć co lubimy jeść bo nie ukrywajmy że jeśli ktoś nie lubi białego ryżu to wcale nie musi go jeść niech zastąpi bo kaszą (gryczana, jaglana )

Jeśli ktoś tak jak ja nie przepada za płatkami owsianymi niech zmieni je choćby na płatki żytnie czy orkiszowe a od biedy na kukurydziane choć tego nie polecam

Warto uwzględniać racjonalnie także warzywa i owoce, które jemy i nie bać się tego że ktoś musi że owoce tuczą ! Jeśli wybierzemy dobrą porę na porcję owoców to nie tylko zjemy je ze smakiem ale i ze spokojem psychicznym

Cóż dziś to na tyle

Jakie są wasze ulubione źródła węglowodanów w diecie ?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz