sobota, 3 października 2015

Jak zrobić kokosanki z białkiem. Czyli Kok(S)osanki

Witajcie !

Dziś zaprezentuje wam przepis na bardzo smaczne kokosanki bez dodatku mąki !! Dodatkowym ich walorem jest to że będzie to wersja wysoko białkowa z dodatkiem odżywki białkowej.

ZAPRASZAM





SKŁADNIKI

200 g wiórek kokosowych
2 całe jaja 
50 g odżywki białkowej (SMAK TIRAMISU)
aromat cytrynowy 
Trochę cukru do smaku 


Przygotowanie

1. Na początku ubijamy dwa białka w mikserze sporadycznie dodając do nich trochę cukru aby wszystko fajnie się ubiło



2. Kolejne do ubitych białek wlewamy żółtka oraz dodajemy wiórki, odżywkę i aromat. Miksując powstanie nam gotowe ciasto !


3.  Z gotowego już ciasta formujemy sobie nasze kokosanki i rozkładamy na blaszce do pieczenia. 



4. Wyłożone na blachę kokosanki wkładamy na 10 min do rozgrzanego na 170 stopni piekarnika.


5. Ciasto mimo braku mąki wyszło bardzo fajnie a gotowe kokosanki wyszły świetnie, zupełnie tak jakby ta mąka w nich była. Ich "konsystencje" można zawdzięczać dodatkowi odżywki białkowej


NA DZIŚ TO TYLE SMACZNEGO 

4 komentarze:

  1. Wszystko fajnie, ale mi się nie chciało miksera odpalać do ubicia białek;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie są jeszcze inne urządzenia do ubijania białek

      Usuń
  2. Może kiedyś wypróbuję ten przepis :) Zobaczymy czy wyjdą te ciastka :)

    OdpowiedzUsuń