niedziela, 27 września 2015

Kurczak i ryż nie musi być nudny !

Witaj

Jeśli trafiłeś tutaj ze względu na to że przejadł Ci się kurczak i ryż, to mam dla Ciebie świetny przepis. Dziś przedstawię wam wersje kurczaka po chińsku tak że sprawdzajcie uważnie !!





Składniki
400 g piersi z kurczaka
250 g ryżu (dwie porcje)
Papryki żółta, czerwona
Sos sojowy
Sos słodko kwaśny
Por
Marchew
Przyprawy do smaku

Przygotowanie

1. Jak widać na ilustracji powyżej przygotowujemy sobie składniki krojąc je, kurczaka kroimy na tzw gyros


2. Do kurczaka, którego podsmażamy dodajemy przyprawy, sos sojowy. Jak już nam się zarumieni to do smaku dodajemy sos słodko kwaśny i smażymy go dalej


3. Gdy już nasz kurczak będzie miękki i dobrze podsmażony, zasypujemy go warzywami zmniejszamy ogień i trzymamy pod przykryciem kilka minut. Czas zależny jest od tego czy wolimy warzywa bardziej ugotowane czy twardawe.





4. Ugotowany w między czasie ryż zasypujemy naszą mieszanką z patelni. Do smaku można dodać kilka kropel magi lub sosu sojowego


Mam nadzieje że wam się spodoba 
SMACZNEGO !

13 komentarzy:

  1. Ale bym zjadła. Mniam wygląda bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A myślałam że bedzie też przepis na zdrowy sos słodko-kwaśny ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety, nie mogę (na razie) smażonego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierś równie dobrze można podusić z warzywami przecież to żaden problem

      Usuń
  4. Chętnie przyrządzę sobie takie danie :)

    http://sisteerfashion.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. A co to za dodawanie sosu slodko-kwaśnego ze słoika? :P Rzucam ci wyzwanie na kolejny blogowy fit przepis na sos :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej przecież sos był tutaj :D

      http://pakujpakson.blogspot.com/2015/08/sos-z-activlab-lunch-protein.html

      Ale w porządku postaram się coś zaprezentować

      Usuń
    2. Wygląda smakowicie.Uwielbiam ryż a jeszcze z dodatkiem papryki i kurczaka będzie jeszcze lepiej smakować.

      Usuń
  6. Uwielbiam takie jedzenie, nigdy mi się nie nudzi! :-)

    OdpowiedzUsuń