Witajcie
Dziś kilka informacji na temat bardzo popularnych przekąsek jakimi są Batony proteinowe
1.Batony proteinowe co to takiego ?
Batony proteinowe pełnią funkcję szybkiej przekąski o wysokiej wartości energetycznej oraz dużej zawartości białka i węglowodanów. Są stosowane przez sportowców. Stanowią idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zjeść coś szybko, a jednocześnie dostarczyć dużej ilości energii i składników odżywczych. Jak już wyżej wspomniałem popularność batonów proteinowych wynika z tego że są wygodnym zamiennikiem posiłku. Czy pełnowartościowego ? Cóż na to pytanie postaram się wam odpowiedzieć pokazując skład jednego z batonów, które ostatnio testowałem.
2. Co siedzi w batonie proteinowym ?
Podam wam tutaj skład przykładowego batona proteinowego:
Składniki: Chrupki sojowe (białko sojowe, mąka ryżowa, ekstrakt słodu jęczmiennego, sól), syrop glukozowo-fruktozowy, białka mleka, chrupki sojowe (białko sojowe, skrobia z tapioki, sól), syrop glukozowy, czekolada mleczna 9% [cukier, masło kakaowe, mleko w proszku, masa kakaowa, emulgator (lecytyna sojowa), aromaty], migdały 8,2%, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), oligofruktoza, białko sojowe, fruktoza, kawałki mlecznej czekolady 2,4% [cukier, mleko w proszku, masło kakaowe, masa kakaowa, emulgator (lecytyna sojowa), wanilia], tłuszcz palmowy, minerały [wodorofosforan potasu, fosforan wapnia, tlenek magnezu, difosforan żelaza (III), tlenek cynku, siarczan miedzi (II), siarczan manganu, jodek potasu, selenian (VI) sodu], słodzone mleko skondensowane, olej słonecznikowy, aromaty, olej palmowy, emulgatory (lecytyna sojowa, E471), karmelizowany syrop cukrowy, cukier, sól, witaminy [witamina C (kwas L-askorbinowy), niacyna (amid kwasu nikotynowego), witamina E (octan D-alfa-tokoferylu), kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia), witamina B2 (ryboawina), witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), witamina B1 (chlorowodorek tiaminy), witamina A (octan retinylu), foliany (kwas pteroilomonoglutaminowy), D-biotyna, witamina D (cholekalcyferol), witamina B12 (cyjanokobalamina)].
Jak więc widac powyżej mamy trochę tablicy Mendelejewa w składzie poza tym pełno substancji poprawiających smak. Cóż próżno w batonach szukać „dobrych” składników. Ale czy w jakimkolwiek batonie można znaleźć coś pożywnego ?
3. Czy warto kupować batony proteinowe ?
Według mnie baton proteinowy jest dużo lepszą alternatywą dla zwykłego Snickersa, w droższych batonach często znajdziemy białko pochodzące z dobrych surowców serwatki co jest dużym plusem, poza tym batony proteinowe często mają 30 g białka na 100 g produktu, zatem jest to dość dobry wynik. Batony proteinowe mogą być także dobrym rozwiązaniem dla osób żyjących w biegu, które nie zawsze mają czas na posiłek. Batony także będą niezłą przekąską dla „łakomczuchów” ale jednak nie podczas redukcji masy ciała\, ze względu na skład takich batonów.
Podsumowując:
Baton proteinowy na pewno jest dobrą alternatywą dla zwykłych batonów, jednak często jego wysoka cena odstrasza klientów. Batony także są świetną i dużo lepszą przekąska dla osób, które chcą zaspokoić chęć na słodkie a w pobliżu nie ma nic zdrowszego. Jeśli już mamy sięgać po batona proteinowego to wybierajmy te droższe z lepszych składem .
Recenzja batona: Mass Shock Protein Bar 100 g – smak: Czekoladowy z migdałami i karmelem
Dziś kilka informacji na temat bardzo popularnych przekąsek jakimi są Batony proteinowe
1.Batony proteinowe co to takiego ?
Batony proteinowe pełnią funkcję szybkiej przekąski o wysokiej wartości energetycznej oraz dużej zawartości białka i węglowodanów. Są stosowane przez sportowców. Stanowią idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zjeść coś szybko, a jednocześnie dostarczyć dużej ilości energii i składników odżywczych. Jak już wyżej wspomniałem popularność batonów proteinowych wynika z tego że są wygodnym zamiennikiem posiłku. Czy pełnowartościowego ? Cóż na to pytanie postaram się wam odpowiedzieć pokazując skład jednego z batonów, które ostatnio testowałem.
2. Co siedzi w batonie proteinowym ?
Podam wam tutaj skład przykładowego batona proteinowego:
Składniki: Chrupki sojowe (białko sojowe, mąka ryżowa, ekstrakt słodu jęczmiennego, sól), syrop glukozowo-fruktozowy, białka mleka, chrupki sojowe (białko sojowe, skrobia z tapioki, sól), syrop glukozowy, czekolada mleczna 9% [cukier, masło kakaowe, mleko w proszku, masa kakaowa, emulgator (lecytyna sojowa), aromaty], migdały 8,2%, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), oligofruktoza, białko sojowe, fruktoza, kawałki mlecznej czekolady 2,4% [cukier, mleko w proszku, masło kakaowe, masa kakaowa, emulgator (lecytyna sojowa), wanilia], tłuszcz palmowy, minerały [wodorofosforan potasu, fosforan wapnia, tlenek magnezu, difosforan żelaza (III), tlenek cynku, siarczan miedzi (II), siarczan manganu, jodek potasu, selenian (VI) sodu], słodzone mleko skondensowane, olej słonecznikowy, aromaty, olej palmowy, emulgatory (lecytyna sojowa, E471), karmelizowany syrop cukrowy, cukier, sól, witaminy [witamina C (kwas L-askorbinowy), niacyna (amid kwasu nikotynowego), witamina E (octan D-alfa-tokoferylu), kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia), witamina B2 (ryboawina), witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), witamina B1 (chlorowodorek tiaminy), witamina A (octan retinylu), foliany (kwas pteroilomonoglutaminowy), D-biotyna, witamina D (cholekalcyferol), witamina B12 (cyjanokobalamina)].
Jak więc widac powyżej mamy trochę tablicy Mendelejewa w składzie poza tym pełno substancji poprawiających smak. Cóż próżno w batonach szukać „dobrych” składników. Ale czy w jakimkolwiek batonie można znaleźć coś pożywnego ?
3. Czy warto kupować batony proteinowe ?
Według mnie baton proteinowy jest dużo lepszą alternatywą dla zwykłego Snickersa, w droższych batonach często znajdziemy białko pochodzące z dobrych surowców serwatki co jest dużym plusem, poza tym batony proteinowe często mają 30 g białka na 100 g produktu, zatem jest to dość dobry wynik. Batony proteinowe mogą być także dobrym rozwiązaniem dla osób żyjących w biegu, które nie zawsze mają czas na posiłek. Batony także będą niezłą przekąską dla „łakomczuchów” ale jednak nie podczas redukcji masy ciała\, ze względu na skład takich batonów.
Podsumowując:
Baton proteinowy na pewno jest dobrą alternatywą dla zwykłych batonów, jednak często jego wysoka cena odstrasza klientów. Batony także są świetną i dużo lepszą przekąska dla osób, które chcą zaspokoić chęć na słodkie a w pobliżu nie ma nic zdrowszego. Jeśli już mamy sięgać po batona proteinowego to wybierajmy te droższe z lepszych składem .
Recenzja batona: Mass Shock Protein Bar 100 g – smak: Czekoladowy z migdałami i karmelem
Skład - składowo jak już wspomniałem w tekście o batonach, tego typu produkty nie są zbyt "zdrowe" jednak podam wam tutaj ilość kcal. węglowodanów, tłuszczy i białka:
Skład
|
w 100 g
|
Wartość energetyczna
|
399 kcal
|
Białko
|
30,6 g
|
Węglowodany
|
40,1 g
|
- w tym cukry
|
24,3 g
|
- w tym alkohole wielowodorotlenowe
|
4,4 g
|
Tłuszcz
|
12,8 g
|
- w tym kwasy nasycone
|
4,4 g
|
Błonnik
|
4,2 g
|
Sól
|
1,09 g
|
Konsystencja – tutaj baton bardzo mile mnie zaskoczył, ponieważ ma przyjemną chrupką konsystencję . Jest to dość niespotykane w batonach dlatego że raczej cechują się one, tym że są „gumowate”. Tutaj tak nie ma baton jest chrupki twardy i przyjemny w smaku. 10/10
Smak – jak już wyżej wspomniałem baton to połączenie czekolady z migdałami i karmelem, taka kompozycja smakowa jak najbardziej mi odpowiada, mamy tutaj kawałki migdałów i polewę czekoladową, baton jest bardzo smaczny dlatego też tutaj mocja ocena to 10/10
Cena: Cena detaliczna jest stosunkowo wysoka bo aż 9,49 zł jednak bardzo często można kupić batony przecenione nawet o 50 % na wyprzedażach ze względu na krótszy termin ważności ja batona kupiłem za 5,99 w sklepie MusclePower
Plusy:
- Przede wszystkim wygoda
- Duża zawartość białka
- Bardzo dobry smak
Minusy:
- Wysoka cena detaliczna
- Tablica Mendelejewa w składzie :)
- Wysoka zawartość cukrów
Pytanie do was czy mieliście styczność z batonami proteinowymi ? jak tak to piszecie co to było i jak smakowało
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz